Pewnie każdy lubi spożywać świeży sok, w którym znajdują się cenne witaminy oraz minerały. Takie kupowane w sklepach soki jednak mają niewiele wspólnego z prawdziwym sokiem, są one oczywiście dodatkowo słodzone, rozwodnione i najczęściej przygotowuje się je z zagęszczonego soku, co sprawia, że tych cennych dla zdrowia składników praktycznie tam nie znajdziemy.
Dlatego warto wiedzieć co robić, by mieć dobry sok. Oczywiście rozwiązanie jest proste: najlepiej przygotowywać go samemu. Jak wybierać owoce i warzywa na sok? Samodzielna produkcja soku nic nam nie da, jeśli będziemy wybierać produkty, które są marnej jakości. Dobrze będzie, jeśli mamy dostęp do owoców i warzyw, które pochodzą z jakiegoś pewnego źródła. Jeśli robimy swoje zakupy w marketach to najlepiej będzie kupować owoce i warzywa, które są sprzedawane luzem. Wtedy łatwiej będzie nam wybrać te najładniejsze. Powinniśmy starać się zawsze o kupowanie takich warzyw czy owoców, na które jest sezon. Wtedy będzie można mieć pewność, że są one świeże i smaczne.
Natomiast lepiej unikać owoców, które nie pochodzą z kraju i mają plamy pleśni, otarcia czy obicia. To wpłynie negatywnie na smak naszego soku. Sok z wyciskarki Wyciskarka to takie urządzenie, które działa na zasadzie miażdżenia komórek w owocach i warzywach, by uzyskiwać z nich sok. W sklepach znajdziemy urządzenia, które mają jeden ślimak albo dwa. Te pierwsze są łatwe w czyszczeniu, ale wyjątkową wydajnością charakteryzują się te drugie. Sok uzyskiwaniu z użyciem wyciskarek jest gęsty, mętny nie ma piany. Jednocześnie można być pewnym, że będzie on zawierał bardzo dużo cennych składników.
Otrzymywanie soku z wyciskarki będzie trwać dość długo, ponieważ ślimak, który miażdży surowiec będzie się obracał dużo wolniej niż ostrze w sokowirówce. Dzięki temu ten proces jest bardziej wydajny. Sok z sokowirówki Sokowirówka inaczej niż wyciskarka nie miażdży komórek, ale je rozcina. Następnie siła odśrodkowa oddziela sok od pulpy. Takla forma jednak sprawia, że sok nie jest tak dobry, ponieważ będzie mocno napowietrzony, a to niestety sprawia, że wiele cennych składników będzie się tracić właśnie w ten sposób. W wyniku ścinania powstaje również wysoka temperatura, która będzie niszczyć enzymy oraz płynie niekorzystnie na liczne witaminy, które powinny się w takim soku znaleźć. Z drugiej strony sokowirówka zagwarantuje nam mniej wartościowy sok, który będzie się charakteryzować wyjątkową klarownością. Ostateczny wybór zależy również od tego jakie kto ma upodobania co do smaku soku.