Nadal wiele osób popełnia błąd i myli wyciskarkę z sokowirówką. A tak naprawdę te urządzenia między sobą mocno się różnią. Wyciskarki Wyciskarka to taki sprzęt, który pracuje dużo wolnej, ale zdecydowanie dokładniej niż sokowirówka.
Sok, który będzie z nich postawał ma w sobie część owoców i warzyw z jakich jest przygotowywany. W urządzeniu są one miażdżone przez specjalny wałek. Dzięki temu uzyskiwać będzie można sok z całego owocu. Nie jest on klarowny i wodnisty. Wyciskarki świetnie sprawdzają się przy warzywach i ziołach. Na naszym rynku znajdziemy urządzenia, które wyposażone są w jeden albo dwa ślimaki. To drugie, z dwoma ślimakami powszechnie uważa się za urządzenie, które będzie bardziej efektywne. Powstaje z nich sok, który ma wszystkie cenne wartości odżywcze.
Pośród wyciskarek jednoślimakowych znajdziemy takie z ostrzami albo bez. Te z ostrzami pracują szybciej, ale musimy pamiętać, że ostrze może niszczyć część cennych składników, dlatego sprzęt nie będzie gwarantował tak wartościowego soku. Pośród różnych wyciskarek mamy również te do cytrusów. Są one proste w swojej formie i wyciskają sok jedynie z owoców cytrusowych. Mają one jedynie stożek i sitko, do którego przykłada się owoc. Po przyłożeniu będzie włączać się sprzęt wyciskający sok. Oczywiście są także klasyczne manualne, które są tańsze, ale wymagają siły i najczęściej większej pracy do wykonania przy wyciskaniu soku.
Również sok z wyciskarek do cytrusów będzie zachowywał wszystkie swoje cenne składniki, dlatego rzeczywiście warto takie urządzenie wykorzystywać. Sokowirówki Sokowirówki są w Polsce bardziej popularne niż wyciskarki. Wynika to z tego, że są one tanie i łatwe w obsłudze, dlatego każdy sobie z takim urządzeniem poradzi. Sok powstaje tam dzięki situ z ostrzami, które będą ciąć surowce owoce i warzywa. Następnie siła odśrodkowa oddziela sok od pulpy. Sok z tego urządzenia jest klarowny, niekiedy nawet wodnisty.
Jednocześnie jednak trzeba pamiętać, że nie zachowuje wszystkich cennych składników, ponieważ sokowirówki nie są w stanie wyciskać całego soku a dodatkowo niszczą te cenne składniki w procesie utleniania. Sok z sokowirówki właśnie bardzo szybko się napowietrza, dlatego nie będzie możliwości jego przechowywania. Powinno się taki sok spożywać natychmiast po jego przygotowaniu. Sokowirówka nie jest w stanie pracować z owocami jagodowymi oraz nie będzie w stanie pozyskiwać soku z roślin liściastych, dlatego jest to minus tego urządzenia i nie wszystkim będzie ono w związku z tym odpowiadało.