Strona główna > Sokowirówki > Sokowirówka czy wyciskarka? Co wybrać?

Przygotowując sobie sok można korzystać albo z sokowirówki albo wyciskarki. Inaczej będzie wyglądał proces przygotowywania soku z obu urządzeń. Efekt uzyskiwany z tym sprzętem także będzie różny.

Trzeba bowiem pamiętać, że inne są zasady działania. Sokowirówka nie jest w stanie pracować z ziołami i warzywami liściastymi i charakteryzuje się raczej głośną pracą. Sok dodatkowo od razu się napowietrza, dlatego jest dużo piany i jednocześnie w takim soku nie ma tak wiele cennych składników jak w przypadku soku pozyskiwanego z użyciem wyciskarki. Przed wyborem warto się więc zastanowić na istotnymi kwestiami. Musimy pomyśleć z czego będzie powstawał nasz sok oraz jakie składniki będzie się używać najczęściej.

Ważne będzie to jaki sok chcemy uzyskać, czy klarowny czy z dodatkiem owoców, czy będziemy często przygotowywać sok oraz w jakiej ilości. Ważne będzie to czy sok chcemy wypijać od razu czy może będziemy chcieli go przechowywać. Trzeba pomyśleć również o tym, że sprzęt trzeba czyścić a to może być uciążliwe. Jeśli ktoś myśli o tym, by przygotowywać sobie soki z owoców warzyw, ale również z ziół, traw czy bulw to dla niego oczywiście idealnym rozwiązaniem będzie wyciskarka.

Urządzenie może nie jest tanie, ale charakteryzuje się świetną jakością i będzie bardzo dobrze pracować przez wiele lat. Dodatkowo przygotowuje dla nas wartościowe soki naturalne, z pełną jakością ważnych dla zdrowia składników. Elektryczna wyciskarka dwuślimakowa to rozwiązanie, które charakteryzuje się wyjątkową wydajnością. Tutaj mamy najnowsze rozwiązania technologiczne.

rodzaje wyciskarek do soków Za miażdżenie owoców odpowiadają dwa wałki, które będą wyciskać sok bardzo dokładnie, dlatego w maszynie zostanie praktycznie całkowicie suchy miąższ. Taka technologia sprawia, że można efektywnie uzyskiwać sok i będzie można zyskać go dużo więcej niż w innych urządzeniach. Elektryczna wyciskarka jednoślimakowa również dobrze poradzi sobie z różnym surowcem. Wałek rusza się tam nieco szybciej, ale nie za szybko i dlatego sok nie będzie się nagrzewał i nie straci cennych witamin i minerałów. Sprawdzi się w momencie, gdy przygotowujemy sok, w którym będą ważne składniki zawierające duże ilości witaminy C, która jest niszczona w wyższej temperaturze.