Kalafior jest często zapomnianym warzywem i otrzymał złą reputację. Chociaż nie jest tak ekscytujące, jak niektóre z jego innych cruciferous kuzynów, kalafior jest wszechstronnym warzywem, które jest pełne niesamowitych korzyści zdrowotnych. Niezależnie od tego, czy jemy go na surowo w sałatce, jako przekąskę, czy ugotowanego jako dodatek do dań, jest pełen wartości odżywczych i smaku.
Korzyści zdrowotne
Ostatnie badania wykazały, że kalafior ma jedno z największych stężeń związków siarki promujących zdrowie. Związki te zwiększają zdolność wątroby do produkcji enzymów, które mogą neutralizować substancje toksyczne i powstrzymać enzymy od aktywacji czynników wywołujących raka w organizmie. Oprócz tych korzyści zdrowotnych, kalafior jest również doskonałym źródłem witaminy C, witaminy K, folianów i błonnika pokarmowego. Dodatkowe korzyści obejmują:
- Kalafior wspiera zdrowie serca ze względu na jego doskonałe źródło kwasu foliowego i witaminy B6. Te składniki odżywcze pomagają metabolizować związek o nazwie homocysteina, który okazał się szkodliwy dla ścian tętnic i chorób układu krążenia. Wysoka zawartość folianów wspomaga rozwój płodu w czasie ciąży i zapobiega wadom neurologicznym u płodu.
- Błonnik jest niezbędnym składnikiem odżywczym w każdej diecie, a w szczególności dla osób z problemami z cholesterolem i osób z problemami z wagą. Kalafior jest doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
- Zawiera również znaczne ilości niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminę C, potas, kwas alfa-linolenowy, magnez i niacynę - wszystkie doskonałe składniki odżywcze korzystne dla zdrowia serca.
- Kalafior posiada enzymy, które pomagają w procesie detoksykacji organizmu.
- Przy zaledwie 29 kaloriach na ugotowaną filiżankę kalafiora, jest on doskonałym dodatkiem do diety dla osób pragnących schudnąć lub utrzymać wagę.
- Zawiera związki, które zapobiegają przewlekłym stanom zapalnym, a tym samym pomaga zapobiegać przewlekłym bólom i zapaleniu stawów.
- Niska zawartość węglowodanów w połączeniu z niskim indeksem glikemicznym sprawia, że jest on bardziej niż odpowiedni dla osób z cukrzycą.
- Kalafior jest bogaty w organiczny bor, który wspomaga wchłanianie wapnia i magnezu. To z kolei poprawia rozwój kości i zapobiega osteoporozie.
Skoncentrowane źródła innych składników odżywczych obejmują witaminę B1, B2, B5 i fosfor (które dostarczają energii), mangan (który zapewnia zmiatanie wolnych rodników) i jest dobrym źródłem białka.
Kalafior jest świetny dla układu trawiennego. Dzieje się tak za sprawą glutaminy, aminokwasu występującego w tej roślinie. Glutamina uspokaja, odtruwa i leczy układ trawienny, a nawet może pomóc przy wrzodach.
Najnowsze badania dotyczące kalafiora wskazują, że aby zwiększyć korzyści zdrowotne, należy przygotować warzywo, krojąc je na małe kawałki. Sugeruje się, że krojenie płatków na mniejsze kawałki, aktywuje enzym zwany myrozynazą. Pokrojenie na mniejsze kawałki i pozostawienie na 5 do 10 minut przed jedzeniem lub gotowaniem, zwiększa korzyści zdrowotne i koncentrację fitoskładników.
Aby zmaksymalizować zawartość składników odżywczych w kalafiorze i wzmocnić jego smak, należy spożywać go na surowo, kiedy tylko jest to możliwe. Jeśli jednak chcesz go ugotować, powinieneś smażyć go przez około 5 minut. To wydobędzie z niego delikatnie słodki, orzechowy smak, jednocześnie chroniąc jego składniki odżywcze. Wiele osób przesadza z gotowaniem kalafiora, co rujnuje jego smak i odrzuca wielu ludzi. Powinien być delikatny, ale wciąż chrupiący, aby chronić jego smak i składniki odżywcze. Nie zaleca się gotować, gotować na parze, piec ani smażyć na oleju.
Sokowanie kalafiora
Należy wybierać kalafiory z dużymi, zielonymi liśćmi, ponieważ chronią one główkę. Unikaj kalafiorów z ciemnymi plamami na powierzchni. Należy pamiętać, że w płatkach kalafiora często znajdują się różne robaki i zarazki. Aby je wyeliminować, możesz na krótko zanurzyć kalafior w osolonym wrzątku przed wyciskaniem soku. Ogólnie rzecz biorąc, blanszowanie każdego rodzaju warzyw pomaga usunąć zarazki i robaki, które w przeciwnym razie są trudne do usunięcia. Inną korzystną konsekwencją tej procedury jest to, że blanszowanie przed wyciskaniem soku zmniejszy ilość szczawianów w samym kalafiorze, ponieważ większość z nich zostanie wchłonięta przez gotującą się wodę. Po zakończeniu gotowania należy usunąć wodę z gotowania.
Sok jest jednym z najlepszych sposobów na uzyskanie wszystkich zdrowych składników odżywczych z kalafiora, a w szczególności fosforu i potasu. W małych ilościach, sok z kalafiora, może być stosowany jako środek leczniczy, wspomagający układ trawienny. Ze względu na swój charakterystyczny zapach, najlepiej spożywać go w soku razem z selerem lub marchewką. Można go również używać w zielonych smoothie.
Niektórzy ludzie, chcąc poprawić jej smak, mieszają ją z owocami. Nie polecamy tego. Pomimo tego, co wielu ludzi myśli, owoce nie są najzdrowszym rodzajem pożywienia. Jeśli koniecznie musisz, użyj niewielkiej ilości jagód lub innych owoców o niskiej zawartości fruktozy.
W celach terapeutycznych, przyjmuj ten sok w małych ilościach trzy razy dziennie na pusty żołądek. Wymieszaj z sokiem z marchwi i selera, jeśli smak jest dla ciebie niesmaczny.
Możliwe skutki uboczne
Kalafior nie zawiera dużej ilości kwasu szczawiowego - jest pokarmem o niskiej zawartości szczawianów. O ile jest to wspaniała wiadomość, kalafior niestety zawiera purynę. Puryna jest naturalnie występującym związkiem znajdującym się w kalafiorze. Produktem ubocznym po spożyciu puryny jest kwas moczowy. Zbyt duża ilość puryny w organizmie może prowadzić do podwyższenia poziomu kwasu moczowego. Może to powodować problemy u osób, które mają problemy związane z purynami, takie jak kamica nerkowa lub podagra. Dla nich zaleca się ograniczenie spożycia kalafiora.
Często zadawane pytania
Czy do soku z kalafiora należy dodać wody?
Tak, możesz, jeśli chcesz, pod warunkiem, że nie jest to woda z kranu. Jest to kwestia gustu bardziej niż czegokolwiek innego. My również lubimy rozcieńczać nasze soki czystą wodą wysokiej jakości.
Czy sok z kalafiora jest dobry na usuwanie brodawek?
Tak. Używanie domowego soku z kalafiora jest świetną metodą na naturalne usuwanie brodawek. Po przygotowaniu soku, natrzyj nim kurzajkę. Bądź wytrwały przez coś w rodzaju 10-15 dni, a Twój problem zostanie znacznie zmniejszony lub rozwiązany.
Czy sok z kalafiora powoduje wzdęcia?
Tak, sok z kalafiora może powodować wzdęcia i gazy w układzie pokarmowym. Podobnie jak inne warzywa krzyżowe, zawiera on związki siarki, które prowadzą do powstawania gazów, ale efekt ten powinien być mniej wyraźny. Część węglowodanów zawartych w kalafiorze jest niestrawna, co również przyczynia się do tego efektu.