Strona główna > Urządzenia do wyciskania soku > Wyciskarka do soku i sokowirówka – potrzebne elementy

Po podjęciu decyzji o kupnie urządzenia do wyciskania soku z owoców trzeba wybrać, jakie będzie to urządzenie. Rodzajów jest kilka. Najbardziej znane są sokowirówki, używane już w czasach naszego dzieciństwa, ale dopiero współczesne wyciskarki dają najlepszy efekt.

Są między nimi różnice. Sokowirówki działają na wysokich obrotach – składniki są ścierane przez sito o ostrych krawędziach. Sok uzyskuje się szybko, ale jest on pozbawiony niektórych substancji odżywczych.

Wyciskarki do soków mają niższe obroty i nie mają sita. Owoce i warzywa są miażdżone przez element posobny do śruby. Sok jest bogaty w błonnik i ma wiele witamin, bo podczas miażdżenia nie jest wykorzystywana wysoka temperatura. Poza tym wyciskarki pracują ciszej.

Zatem jakie cechy powinny mieć te urządzenia, aby dawały najlepsze rezultaty podczas pracy?

Funkcja Turbo w sokowirówce

Czasami się zdarza, że sokowirówka o dużej mocy nie jest wstanie poradzić sobie z twardymi warzywami i owocami, ilość soku jest mała. Z tego powodu w niektórych modelach znajduje się funkcja Turbo. Dzięki temu przez chwilę obroty są jeszcze bardziej zwiększone, co pozwala dokładnie zetrzeć wszystkie składniki. Funkcja ta sprawdza się także do czyszczenia sita podczas pracy urządzenia, by działało ono bardziej wydajnie.

Przystawki w sokowirówce

Droższe sokowirówki oferują w zestawie nie tylko podstawowe elementy, ale też przystawki, które dają jej nowe zastosowanie i wiele funkcji. Trzeba tylko zdjąć moduł sokowirówki, a na jego miejscu umieścić element malaksera, młynka udarowego albo kubka miksującego.

Jak myć sokowirówkę

Mycie elementów sokowirówki

Ponieważ mycie sokowirówki nie jest łatwe, producenci wprowadzają w nowych urządzeniach ulepszenia. Są to np. sita z gładką powierzchnią, które można czyścić zwykłą gąbeczką.

Wprowadza się też gładkie obudowy, aby uniemożliwić zbieranie się w nich miąższu.

Wolne obroty w nowoczesnej wyciskarce

Wyciskanie wolnoobrotowe to dość nowa funkcja. Owoce i warzywa są ściskane powoli przez ślimaka z wnętrza komory. Ma to na celu zatrzymanie jak największej ilości witamin z produktów, które potem trafią od razu do soku.

Ciągła praca wyciskarki

Wyciskarka działająca w trybie ciągłym to doskonały sposób na dostarczacie stałej ilości soku, kiedy w domu jest dużo osób. Taką funkcję można uzyskać dzięki specjalnej konstrukcji, usuwającej odpady do osobnego pojemnika. Nie trzeba zatrzymywać jej pracy specjalnie po to, aby wysypać odpadki.